Historie

Verleden en heden

De handgeschilderde tegels in onze hal op de eerste verdieping geven een heel aardig overzicht van de ontwikkeling van ons bedrijf. Bescheiden, maar vol enthousiasme in 1893 begon Albertus Jongeneel op de Oosthaven met een drukkerijtje en de verkoop van rookwaren en kantoorbenodigdheden. De volgende verhuizing was in 1906 naar de hoek Nonnenwater / Hoge Gouwe. En vrij snel daarna (1923) kwamen we terecht op de Lange Groenendaal, waar we het heel lang hebben uitgehouden door her en der in de buurt opslagruimte te huren. In deze periode werd ook duidelijk dat we ons meer gingen specialiseren in verpakkingen. De ansichtkaarten en Goudse pijpen verdwenen van het toneel en het werden meer tassen, zakken en dozen. Van particuliere verkoop werd langzaam overgeschakeld naar het groothandelen. In 1989 vertrokken we met pijn in ons hart uit de binnenstad van Gouda, maar het ging echt niet meer in de Lange Groenendaal. We betrokken een prachtig pand aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde. Daar konden we het tot ver in de 21e eeuw vast wel uitzingen. Riante kantoren, ruime showroom en een magazijn zo groot… Jammer dan, want ook hier groeiden we snel uit onze jas. Weer hetzelfde verhaal met her en der opslagruimte huren tot het niet meer ging en we verhuisden in oktober 2000 naar onze huidige locatie.

Tot zover het stenen gedeelte. Nu gaan we even naar de mensen achter Jongeneel kijken. Mensen met hart voor hun bedrijf. Waarin we ons even beperken tot de familie geschiedenis, hoewel Jongeneel Verpakkingen in al die jaren niet had kunnen worden wat het nu is, zonder alle medewerkers die zich met ziel en zaligheid hebben ingezet voor de ontwikkeling van het bedrijf.

We beginnen bij de familie Jongeneel – in de persoon van Albertus Jongeneel – die toch maar de stoere stap zette om ondernemer te worden. De moeder van dat lieve meisje achter de toonbank (linker pagina) heette Jongeneel. Op dat moment in 1949 is haar naam nog Marry Vlok, en in 1937 heeft haar vader (De heer Vlok) de zaak overgenomen van Jongeneel. In 1954 treedt Gerrit Pennewaard in dienst als vertegenwoordiger. Dat lieve meisje achter de toonbank – de moeder van de huidige eigenaren Robert en Gert-Jan – is getrouwd met Gerrit Pennewaard. En diezelfde Gerrit Pennewaard is met zijn 87 jaar nog steeds 2 ochtenden aanwezig op de zaak! Hoe familiebedrijvig kan het zijn! De zoon van Robert – Rick Pennewaard – zit inmiddels ook in de zaak, dus voorlopig zit de toekomst als familiebedrijf ook wel gebakken.

Ondertussen zitten we al weer 18 jaar in dat prachtige pand aan de Meridiaan (en huren we elders ruimte). Gaat de geschiedenis zich herhalen? Vast wel. De vooruitzichten zijn in ieder geval zonnig.

Wij willen u hartelijk danken voor het zijn van onze klant, want zonder u was die 125 jaar toch een stuk minder gezellig geweest! Nogmaals bedankt en we heten u graag een keer persoonlijk welkom in ons prachtige pand aan de Meridiaan te Gouda.

Met vriendelijke groeten,
De “familie” van Jongeneel Verpakkingen & de mensen achter Jongeneel Verpakkingen